Znów miałam nadmiar papierówek i po zrobieniu galaretki, prażeniu i kompotach zabrakło mi weny. Na jakiejś stronie znalazłam taki rarytas w słoiczku nazwany "świąteczną konfiturą z jabłek i fig". Chociaż…
Zimowa zupa. Bardzo delikatna i wykwintna w smaku. Pyszna, ale odrobinę pracochłonna. Z podanych składników wychodzi jej sporo, ja nawet zwiększam ilość korzeni do 2 kg (i proporcjonalnie pozostałych składników…
Ciekawy eksperyment smakowy, który przypadł mi do gustu. Nie lubię czekolady do picia, takiej robionej z rozpuszczonej czekolady - jest dla mnie zbyt ciężkostrawna i zamulająca. Kakao to zupełnie co…
Któregoś roku zniknęło mi kilka słoików z piwnicy, kiedy przyszłam po nie, żeby dodać do ciasta... okazało się, że mój mąż robiąc coś w piwnicy, zwyczajnie wsunął gruszki prosto ze…
Uwielbiam konfiturę różaną, ale dla dzieci jest zbyt... różana. Za to dżem truskawkowy z dodatkiem róży jest dobrym kompromisem - ma delikatny perfumowany posmak, ale zasadniczo, królują w nim truskawki.…
Zrobione z zamrożonych i niezamrożonych owoców i warzyw zblendowanych na gładki krem, smoothies są szybkim daniem, które uratuje w chwilach słabości i lenistwa.
Zazwyczaj rolady makowe są na cieście kruchym drożdżowym. Ale właśnie nie ta, ta jest na biszkopcie i jest to świetny kontrast dla ciężkiego nadzienia makowego.
Coś niezwykłego. Znalazłam przepis w starym czasopiśmie, z tym, że w nim marynowane były czereśnie. Zrobiłam wiśnie, schowałam do spiżarni i zapomniałam. Któregoś razu zabrakło mi marynowanych grzybów do sałatki,…
Tym, co czyni ją wyjątkową, jest szałwia. Nadaje jej ziołowy, bogaty smak. To jest jedna z zup, do których lubię wracać. Dla mnie to kwintesencja jesieni.
W zasadzie żaden przetwór, ale nie wyobrażam sobie jesieni, zimy ani wiosny bez porządnego zapasu mrożonej dyni. Dynia jest super. Nadaje się praktycznie do wszystkiego.