Alergeny
Wybierz, na co jesteś uczulony i korzystaj z bezpiecznych przepisow i zamienników.
Wyeliminuj alergeny
quatre epices

Dżem truskawkowo różany

Uwielbiam konfiturę różaną, ale dla dzieci jest zbyt... różana. Za to dżem truskawkowy z dodatkiem róży jest dobrym kompromisem - ma delikatny perfumowany posmak, ale zasadniczo, królują w nim truskawki. I wszyscy są zadowoleni.
Bez glutenu
Bez mleka
Bez jaj
Bez orzechów

Lubię dodawać do truskawek wanilię. Tak jak większość przetworów, ten rózwnież lubię robić z owoców, które zostają po zrobieniu soku. Wtedy trzeba dodać zazwyczaj do gotowania trochę wody.

Składniki:

  • 2 kg truskawek
  • 0,5 kg płatków róży
  • 200 g cukru
  • laska wanilii, lub cukier waniliowy
  • sok z 2 cytryn

Najbardziej pracochłonne są płatki róży, które trzeba opłukać, osuszyć i usunać gorzkie nasady. Następnie zblendować z 200 g cukru.
Utarte płatki róży przełożyć do garnka, dodać sok z cytryn i przesmażyć około 15-20 minut, a następnie dodać truskawki. Smażyć około 30 minut, często mieszając. Na koniec można zblendować, jesli ktoś lubi gładkie przetwory. I przełożyć do słoiczków.

Więcej sezonowych przepisów:

Odwiedź także

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram