Alergeny
Wybierz, na co jesteś uczulony i korzystaj z bezpiecznych przepisow i zamienników.
Wyeliminuj alergeny
quatre epices

Ryż z boczkiem, serkiem mascarpone i suszonymi śliwkami

Sezon:
Najlepsze na:
Uwielbiam śliwki. Nie było ich w oryginalnym przepisie, ale ja nie mogłam się powstrzymać.
Bez glutenu
Bez jaj
Bez orzechów

Taki ekstra jesienny dodatek. Wydaje mi się, że sprawdzą sie wszystkie możliwości: świeże śliwki, szuszone śliwki i marynowane w earl grey. Danie jest tłuste, aromatyczne i doskonałe w smaku.

Składnikina 4 skromne porcje, lub dwie dekadenckie:

  • 250 g ryżu
  • 1 nieduża cebula
  • 100 g boczku (ja pokroiłam grube plastry w dużą kostkę, taką ze 2 cm), choć osobiście chyba dałabym więcej, bo boczek "znika" na patelni dość znacznie
  • 100 g serka mascarpone
  • garść śliwek, dowolnego typu, z grubsza posiekanych
  • garść świeżej natki pietruszki

Ryż opłukać kilka razy pod bierzącą wodą i ugotować jedyną słuszną metodą (1min:47s; lub wersja druga). W międzyczasie podsmażyć boczek, dodać cebulę i podsmażyc na wytopionym tłuszczu razem z boczkiem, po kilku minutach dodać śliwki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowany ryż okrasić na talerzykch boczkiem ze śliwkami, dorzucić łyzeczkę lub dwie mascarpone (reprezentacyjnie, obok ryżu :)), posypać pietruszką (myślę, że przybranie chili też nie zaszkodzi). Przepyszne!

Odwiedź także

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram