Alergeny
Wybierz, na co jesteś uczulony i korzystaj z bezpiecznych przepisow i zamienników.
Wyeliminuj alergeny
quatre epices

Kompot z rabarbaru

Tak się składa, że mam na ogrodzie mnóstwo rabarbaru, na który nie miałam pomysłu, i zalegające w szafce dwie paczki herbatki z hibiskusa.
Bez glutenu
Bez mleka
Bez jaj
Bez orzechów

Kompot znalazłam na internecie, kiedy szukałam przepisów, jak zużyć rabarbar.

Pomimo, że sam rabarbar jest kwaśny, uważam, że bardzo istotne jest doprawienie kompotu sokiem z cytryny, sam sok z pomarańczy i hibiskus nie są wystarczająco wyraźne i bez cytryny kompot jest mdły.

Składniki:

  • 30 dag rabarbaru
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 4 l wody
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżki suszonego kwiatu hibiskusa
  • 4 goździki

Wszystko wrzucam do garnka i gotuję 10 minut, a następnie przecedzam przez sitko. Można, tak jak oryginalnie w przepisie, wekować w czystych słoikach lub butelkach.

Więcej sezonowych przepisów:

Odwiedź także

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram