Alergeny
Wybierz, na co jesteś uczulony i korzystaj z bezpiecznych przepisow i zamienników.
Wyeliminuj alergeny
quatre epices

Zupa z indykiem, zieloną fasolką i orzechami włoskimi

Sezon:
Danie:
Najlepsze na: ,
Tym, co czyni ją wyjątkową, jest szałwia. Nadaje jej ziołowy, bogaty smak. To jest jedna z zup, do których lubię wracać. Dla mnie to kwintesencja jesieni.
Bez glutenu
Bez jaj

Przepis pochodzi ze starej książki Reader's Digest, którą kupiła moja mama. Kiedy byłam dzieckiem, uwielbiałam oglądać w niej przepięknie zaprezentowane dania, i marzyłam, że kiedyś je ugotuję. Mama nie była skora do gotowania z książki, musiały mi wystarczyć ilustracje.

Oczywiście oryginalny przpis był odrobinkę zbyt pracochłonny i wymagał zgromadzenia składników, których zazwyczaj nie mam pod ręką, dlatego musiałam go uprościć.

Składniki:

  • 2 łyżki smalcu/oleju kokosowego (w oryginale: oliwa)
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
  • 2 płaskie łyżki mąki (jakiejkolwiek, chociaż raczej nie ziemniaczanej)
  • 1/2 łyżeczki suszonej szałwii
  • pieprz do smaku
  • 1,5 l rosołu (w oryginalne: 850 ml wywaru z kurczaka i 285 ml sosu z pieczenia indyka lub kurczaka)*

* czasem dodaję sos, kiedy go mam. Przyznaję, że zbieram sobie sosy z pieczenia do małych pojemniczków i mrożę, żeby później dodać do zupy 🙂

  • 1 marchewka pokrojona w kostkę
  • 1 duży ziemniak pokrojony w kostkę
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej lub mrożonej (w oryginale: 60 g, ale ja lubię fasolkę)
  • 200 g indyka lub kurczaka pokrojonego w kostkę (w oryginale: gotowanego, ale jaj zazwyczaj nie mam go wprzód ugotowanego więc, podsmażam mięso w garnku w trakcie przygotowywania zupy)
  • 60 g orzechów włoskich (w oryginale: pekanów)
  • sól
  • natka pietruszki
  • 150 ml śmietanki 18%

Wykonanie:

1 Podsmażyć na tłuszczu cebulę i selera, następnie dodać marchew i ziemniaka. Podsmażyć. Dalej dodać kurczaka i znów podsmażyć, aż mięso będzie białe. Dodać mąkę, pieprz i szałwię. Zesmażyć przez 2 minuty.

2 Dodać rosół i gotować 15 minut. Następnie dodac fasolkę i gotować jeszcze 10 minut. Na koniec wsypać grubo posiekane orzechy, zabielić śmietaną i posypać natką. Cieszyć się smakiem na dworze, póki można, w rześkie popołudnie.

Smacznego!

Odwiedź także

Proudly designed with Oxygen, the world's best visual website design software
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram