Alergeny
Wybierz, na co jesteś uczulony i korzystaj z bezpiecznych przepisow i zamienników.
Wyeliminuj alergeny
quatre epices

Zupa z indykiem, zieloną fasolką i orzechami włoskimi

Danie:
Najlepsze na: ,
Tym, co czyni ją wyjątkową, jest szałwia. Nadaje jej ziołowy, bogaty smak. To jest jedna z zup, do których lubię wracać. Dla mnie to kwintesencja jesieni.
Bez glutenu
Bez jaj
Bez cukru
Bez gorczycy

Przepis pochodzi ze starej książki Reader's Digest, którą kupiła moja mama. Kiedy byłam dzieckiem, uwielbiałam oglądać w niej przepięknie zaprezentowane dania, i marzyłam, że kiedyś je ugotuję. Mama nie była skora do gotowania z książki, musiały mi wystarczyć ilustracje.

Oczywiście oryginalny przpis był odrobinkę zbyt pracochłonny i wymagał zgromadzenia składników, których zazwyczaj nie mam pod ręką, dlatego musiałam go uprościć.

Składniki:

  • 2 łyżki smalcu/oleju kokosowego (w oryginale: oliwa)
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
  • 2 płaskie łyżki mąki (jakiejkolwiek, chociaż raczej nie ziemniaczanej, opcjonalnie. Mąka zagęszcza zupę nadając jej bardziej treściwą konsystencję, ale nie jest niezbędna.)
  • 1/2 łyżeczki suszonej szałwii
  • pieprz do smaku
  • 1,5 l rosołu (w oryginalne: 850 ml wywaru z kurczaka i 285 ml sosu z pieczenia indyka lub kurczaka)*

* czasem dodaję sos, kiedy go mam. Przyznaję, że zbieram sobie sosy z pieczenia do małych pojemniczków i mrożę, żeby później dodać do zupy 🙂

  • 1 marchewka pokrojona w kostkę
  • 1 duży ziemniak pokrojony w kostkę
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej lub mrożonej (w oryginale: 60 g, ale ja lubię fasolkę)
  • 200 g indyka lub kurczaka pokrojonego w kostkę (w oryginale: gotowanego, ale ja zazwyczaj nie mam go wprzód ugotowanego więc, podsmażam mięso w garnku w trakcie przygotowywania zupy)
  • 60 g orzechów włoskich (w oryginale: pekanów)
  • sól
  • natka pietruszki
  • 150 ml śmietanki 18%

Wykonanie:

1 Podsmażyć na tłuszczu cebulę i selera, następnie dodać marchew i ziemniaka. Podsmażyć. Dalej dodać kurczaka i znów podsmażyć, aż mięso będzie białe. Dodać mąkę, pieprz i szałwię. Zesmażyć przez 2 minuty.

2 Dodać rosół i gotować 15 minut. Następnie dodac fasolkę i gotować jeszcze 10 minut. Na koniec wsypać grubo posiekane orzechy, zabielić śmietaną i posypać natką. Cieszyć się smakiem na dworze, póki można, w rześkie popołudnie.

Smacznego!

Więcej sezonowych przepisów:

15.08.2022
Koktajl dyniowo-kokosowy

Taka alternatywa dla "soku dyniowego", pita na gorąco.

12.10.2023
Kakao z earl grey

Ciekawy eksperyment smakowy, który przypadł mi do gustu. Nie lubię czekolady do picia, takiej robionej z rozpuszczonej czekolady - jest dla mnie zbyt ciężkostrawna i zamulająca. Kakao to zupełnie co innego.

01.01.2024
Zupa krem z topinamburu

Zimowa zupa. Bardzo delikatna i wykwintna w smaku. Pyszna, ale odrobinę pracochłonna. Z podanych składników wychodzi jej sporo, ja nawet zwiększam ilość korzeni do 2 kg (i proporcjonalnie pozostałych składników + 1/3) i gotową zupę mrożę, żeby mieć na zapas.

Polecam zasadzić topinambur w ogródku, jeśli jest taka mozliwość, nie warto za niego przepłacać.

03.11.2024
Flaczki z boczniaków

Z boczniakiem zapoznałam sie przypadkiem, kiedy pan w kolejce przede mną w ogrodniczym kupił balot z grzybnią boczniaka, a mój mąż, który był ze mną, stwierdził, że też musi to mieć.

12.08.2024
Sos kanapkowy

Sos, który ponoć jest dodawany do hamburgerów w McDonald's..., a moja córka znalazła podobny w książce o Kuchni Hogwartu.

1 2 3

Odwiedź także

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram