Składniki:
To, co trzeba posiekać, posiekać na desce, będzie leciał sok, zachować go i dodać do sosu. Wszysko wymieszać w wiekszej misce, takiej litrowej i dosmakować.
Przełożyć do słoika i trzymać w lodówce. Trudno mi powiedzieć jak długo, bo u nas słoik znika w 2 dni.
Doskonały do kanapek z peklowana wołowiną 🙂 albo kurczakiem. W zaszadzie jest dobry do każdej kanapki, oprócz kanapki z dżemem, chociaz, mieszalam go z chutneyem jabłkowym...
Taka alternatywa dla "soku dyniowego", pita na gorąco.
Zazwyczaj rolady makowe są na cieście kruchym drożdżowym. Ale właśnie nie ta, ta jest na biszkopcie i jest to świetny kontrast dla ciężkiego nadzienia makowego.
Kilkanaście ładnych lat temu tata przywiózł z Niemiec butelkę ziołowego likieru. Miał nieziemski aromat, trudny do opisania: pamiętam mieszaninę aromatu skoszonej trawy, delikatnych kwiatów, trochę jakby...trawy żubrowej. Wtedy nie wiedziałam, że to był likier z marzanki wonnej, przywołany w poniższym przepisie.
Jednocześnie w wycinkach z gazet zbieranych przez trzydzieści lat, jeszcze przez moją mamę, był ten napój z nutą limonki i zawsze miałam na niego ochotę. Jakkolwiek wtedy nie ogarnęłam, żeby zebrać wszystko razem i spróbować, o tyle jestem przekonana, że wiem jak to smakuje...
Uwielbiam śliwki. Nie było ich w oryginalnym przepisie, ale ja nie mogłam się powstrzymać.