Uwaga: gotować ponad godzinę, znaczy gotować ponad godzinę. Jest to czas konieczny, aby inulina zawarta w topinamburze rozłozyła się, i nie zniszczyła nam przyjemności z posiłku późniejszymi sensacjami jelitowymi. Jeśli ktoś ma wrażliwe jelita, to niestety, odczuje tę zupę... przykro mi.
Składniki:
Topinambur dokładnie umyć, to dużo pracy. Jeśli chcemy miec jasnokremową zupe, to musimy topinambur obrac ze skórki. Skórka topinamburu jest jadalna, ale jesli ją zostawimy, to zupa będzie szara... Obrać i pokroic ziemniaki, jeśli je dodajemy. Topinambur i ziemniaki najlepiej pokroić w równą kostę, żeby się równomiernie ugotowały. Cebulę i szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku. Dodać seler pokrojony w talarki i chwilkę dusić. Zalać rosołem, dodać cukier i gotować ponad 1 h.Po tym czasie zupę lekko przestudzić i zblendować na krem. Dodać śmietankę i zagotować. Doprawić gałką, solą i pieprzem.
Uwielbiam śliwki. Nie było ich w oryginalnym przepisie, ale ja nie mogłam się powstrzymać.
Doskonała przyprawa, która sprawdzi się wszędzie tam, gdzie dodaje się biały pieprz. Lubię dodawać ją do beszamelu, buraczków, marchewki z […]
Sałatka z piklami, marynowaną rzodkiewką i imbirem.
Taka alternatywa dla "soku dyniowego", pita na gorąco.