Znów miałam nadmiar papierówek i po zrobieniu galaretki, prażeniu i kompotach zabrakło mi weny. Na jakiejś stronie znalazłam taki rarytas w słoiczku nazwany "świąteczną konfiturą z jabłek i fig". Chociaż…
Któregoś roku zniknęło mi kilka słoików z piwnicy, kiedy przyszłam po nie, żeby dodać do ciasta... okazało się, że mój mąż robiąc coś w piwnicy, zwyczajnie wsunął gruszki prosto ze…
Uwielbiam konfiturę różaną, ale dla dzieci jest zbyt... różana. Za to dżem truskawkowy z dodatkiem róży jest dobrym kompromisem - ma delikatny perfumowany posmak, ale zasadniczo, królują w nim truskawki.…
Pierwszy raz spróbowałam takiego sklepowego. I postanowiłam, że nie odpuszczę - zaczęłam robić swój. Nieważne, ile zrobię - i tak nie wystarcza do wiosny. Co ja mówię, na koniec roku,…
Pokrojone w kosteczkę, zamarynowane w mnóstwie koperku ogórki wydają się u nas czymś rzadkim. Ale jak się raz spróbuje, to nie ma odwrotu. Są składnikiem tajnego sosu do hamburgerów.
Coś niezwykłego. Znalazłam przepis w starym czasopiśmie, z tym, że w nim marynowane były czereśnie. Zrobiłam wiśnie, schowałam do spiżarni i zapomniałam. Któregoś razu zabrakło mi marynowanych grzybów do sałatki,…
Co roku walczę z lenistwem. Mam sad wiśniowy, co zrobić. I co roku mam do wydrylowana dziesiątki kilogramów wiśni. A ponieważ lubię chodzić na skróty, to z tych wydrylowanych wiśni…
W zasadzie żaden przetwór, ale nie wyobrażam sobie jesieni, zimy ani wiosny bez porządnego zapasu mrożonej dyni. Dynia jest super. Nadaje się praktycznie do wszystkiego.
Kiedy pierwszy raz otworzyłam słoik, byłam zszokowana aromatem. Nie wiedziałam czy będą nadawały się do jedzenia :) Ale po pierwszym, uderzającym wrażeniu, i przełamaniu oporu, okazały się całkiem ciekawe w…