Alergeny
Wybierz, na co jesteś uczulony i korzystaj z bezpiecznych przepisow i zamienników.
Wyeliminuj alergeny
quatre epices

Konfitura z żurawiny (uniwersalna)

Za tę uniwersalność ją lubię - pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak pieczone mięsa czy sałatki, jak i jest wspaniałą bazą do deserów.

Cytryna bardzo dobrze podkreśla smak żurawiny. Wydaje się, że połączenie i tak już kwaśnej żurawiny z dodatkowym kwasem to nie za dobry pomysł, ale kuchnia często jest kontrintuicyjna. Tutaj cytryna nadaje aromat, a dodatkowo trzeba dodać do niej trochę więcej cukru, więc ostatecznie to już i tak nie robi róznicy.

Składniki:

  • 400 g świeżej lub zamrożonej świeżej żurawiny
  • 1/4 szkl wody, lub chlust więcej, gdyby cukier się szybko skrystalizował
  • 250 g cukru, brązowy daje dodatkowy aromat
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • ew. szczypta imbiru i cynamonu (dodaję przy okazji zimowych dań)

Wrzucam najpierw żurawinę, cukier i wodę do rondelka i gotuję na średnim ogniu pod przykryciem, aż żurawina zacznie pękać. Trzeba co jakiś czas przemieszać, bo cukier może zacząć się przypalać i bę,dzie gorzki. Jak już mam taką gęstą konfiturę, to dodaję cytrynę oraz ew. przyprawy i gotuję jeszcze dosłownie minutkę. Gorącą wkładam do słoiczków.

Więcej sezonowych przepisów:

Odwiedź także

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram