Alergeny
Wybierz, na co jesteś uczulony i korzystaj z bezpiecznych przepisow i zamienników.
Wyeliminuj alergeny
quatre epices

Relish z ananasa i papryki

Kolejny trochę egzotyczny twór - słodko-wytrawny dżem, który u mnie najlepiej sprawdza się jako składnik-dodatek do zimnego kurczaka.
Bez glutenu
Bez mleka
Bez jaj
Bez orzechów

Znaleziony na stronie Dr. Oetkera tutaj. Przyznam, że mam tendencję do obcinania ilości cukru w przepisach, więc i tutaj dosładzam do smaku, tym bardziej, że zalewa z ananasa już jest słodka.

Składniki:

  • 150 g zielonej papryki
  • 150 g żółtej papryki
  • 1 op. ananasów w puszce
  • pęczek szczypiorku
  • 1 op. żelfixu (dowolnego :))
  • cukier do smaku (w oryginale: 100 g cukru)
  • 50 ml octu winnego (to ważne, zwykły 10% ocet spirytusowy jest do tego za mocny i nada nieprzyjemny smak)
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta curry

Papryki, ananasa i szczypiorek pokroić w kostkę. Syrop z ananasa odmieżyć i uzupełnić wodą do 200 ml,

Wszystko: warzywa, owoce, przyprawy i sok gotować razem przez 8-10 min.

Nakładać do czystych słoiczków.

U mnie jest przebojem jako składnik sosu ananasowego do kurczaka. Cudo!

Odwiedź także

Proudly designed with Oxygen, the world's best visual website design software
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram