Alergeny
Wybierz, na co jesteś uczulony i korzystaj z bezpiecznych przepisow i zamienników.
Wyeliminuj alergeny
quatre epices

Relish z ananasa i papryki

Kolejny trochę egzotyczny twór - słodko-wytrawny dżem, który u mnie najlepiej sprawdza się jako składnik-dodatek do zimnego kurczaka.
Bez glutenu
Bez mleka
Bez jaj
Bez orzechów

Znaleziony na stronie Dr. Oetkera tutaj. Przyznam, że mam tendencję do obcinania ilości cukru w przepisach, więc i tutaj dosładzam do smaku, tym bardziej, że zalewa z ananasa już jest słodka.

Składniki:

  • 150 g zielonej papryki
  • 150 g żółtej papryki
  • 1 op. ananasów w puszce
  • pęczek szczypiorku
  • 1 op. żelfixu (dowolnego :))
  • cukier do smaku (w oryginale: 100 g cukru)
  • 50 ml octu winnego (to ważne, zwykły 10% ocet spirytusowy jest do tego za mocny i nada nieprzyjemny smak)
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta curry

Papryki, ananasa i szczypiorek pokroić w kostkę. Syrop z ananasa odmieżyć i uzupełnić wodą do 200 ml,

Wszystko: warzywa, owoce, przyprawy i sok gotować razem przez 8-10 min.

Nakładać do czystych słoiczków.

U mnie jest przebojem jako składnik sosu ananasowego do kurczaka. Cudo!

Więcej sezonowych przepisów:

Odwiedź także

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram