Znów miałam nadmiar papierówek i po zrobieniu galaretki, prażeniu i kompotach zabrakło mi weny. Na jakiejś stronie znalazłam taki rarytas w słoiczku nazwany "świąteczną konfiturą z jabłek i fig". Chociaż…
Któregoś roku zniknęło mi kilka słoików z piwnicy, kiedy przyszłam po nie, żeby dodać do ciasta... okazało się, że mój mąż robiąc coś w piwnicy, zwyczajnie wsunął gruszki prosto ze…
Uwielbiam konfiturę różaną, ale dla dzieci jest zbyt... różana. Za to dżem truskawkowy z dodatkiem róży jest dobrym kompromisem - ma delikatny perfumowany posmak, ale zasadniczo, królują w nim truskawki.…
Pierwszy raz spróbowałam takiego sklepowego. I postanowiłam, że nie odpuszczę - zaczęłam robić swój. Nieważne, ile zrobię - i tak nie wystarcza do wiosny. Co ja mówię, na koniec roku,…
Pokrojone w kosteczkę, zamarynowane w mnóstwie koperku ogórki wydają się u nas czymś rzadkim. Ale jak się raz spróbuje, to nie ma odwrotu. Są składnikiem tajnego sosu do hamburgerów.
Coś niezwykłego. Znalazłam przepis w starym czasopiśmie, z tym, że w nim marynowane były czereśnie. Zrobiłam wiśnie, schowałam do spiżarni i zapomniałam. Któregoś razu zabrakło mi marynowanych grzybów do sałatki,…
Co roku walczę z lenistwem. Mam sad wiśniowy, co zrobić. I co roku mam do wydrylowana dziesiątki kilogramów wiśni. A ponieważ lubię chodzić na skróty, to z tych wydrylowanych wiśni…
Kiedy pierwszy raz otworzyłam słoik, byłam zszokowana aromatem. Nie wiedziałam czy będą nadawały się do jedzenia :) Ale po pierwszym, uderzającym wrażeniu, i przełamaniu oporu, okazały się całkiem ciekawe w…