Alergeny
Wybierz, na co jesteś uczulony i korzystaj z bezpiecznych przepisow i zamienników.
Wyeliminuj alergeny
Wyjątkowa selekcja

bez cukru

Jest to kolekcja przepisów bez dosypanego cukru, nie bez węglowodanów w ogóle.

Z zamiennikami cukru mam problem. Po pierwsze w mrowiu badań "naukowych" publikowanych masowo i regularnie, nie sposób się już rozeznać. Metodologicznie są właściwie nie do sprawdzenia, dla mnie przynajmniej ich jakość i poprawność są nieweryfikowalne, często są wynikiem nacisków różnych grup interesów. Dla zwykłego człowieka jest to bagno nie do przedarcia i wymagałoby dedykowania całego życia tylko pod sprawdzanie rzetelności wyników kolejnych rewelacji.

Dlatego używam ich sporadycznie. Nie mam przekonania czy człowiek wyewoluował do trawienia czegoś takiego i jakie będą konsekwencje.

Z cukrem też uważam, bo rodzina jest obciążona cukrzycą...

Czasem, sporadycznie pozwalam sobie dodać, zamiast cukru, stewii lub ksylitolu.

Ale tu pojawia sie drugi problem - słodziki zachowują sią inaczej w gotowaniu. Nie da się zignorowac chemii. W wypiekach nie karmelizują się tak, jak cukier, dają w efekcie koncowym inną strukturę, miększą. Ciastka kruche szczególnie są miękkie i gumowate. No i, przynajmniej w moim odczuciu, nie dosładzają owoców, tak jak cukier.

Choć są oceniane jako kilkutrotnie słodsze od cukru w odczuciu ludzkiego jezyka, to w jakiś nie do końca zbadany przeze mnie sposób nie słodzą owoców o większej kwasowości: wiśni, malin, agrestu... Przeszłam to nie raz - dawałam do ciasta z owocami taką samą ilość słodzika zamiast choć cukru... i było kwasne, jakbym w ogóle nie posłodziła. Słodycz znikła. Przeszukiwałam internet w poszukiwaniu odpowiedzi albo kogoś, kto miał podobne doświadczenia, ale nie znalazlam nic.

Koniec końców, w każdym przepisie mozna zamienić cukier na słodzik, ale nie w każdym to polecam.

Szukaj przepisów

10.09.2023

Ryż z boczkiem, serkiem mascarpone i suszonymi śliwkami

Uwielbiam śliwki. Nie było ich w oryginalnym przepisie, ale ja nie mogłam się powstrzymać.
Zobacz przepis >>
08.03.2023

Smoothies ze wszystkiego

Zrobione z zamrożonych i niezamrożonych owoców i warzyw zblendowanych na gładki krem, smoothies są szybkim daniem, które uratuje w chwilach słabości i lenistwa.
Zobacz przepis >>
21.01.2023

Quatre-épices

Doskonała przyprawa, która sprawdzi się wszędzie tam, gdzie dodaje się biały pieprz. Lubię dodawać ją do beszamelu, buraczków, marchewki z […]
Zobacz przepis >>
15.08.2022

Zupa z indykiem, zieloną fasolką i orzechami włoskimi

Tym, co czyni ją wyjątkową, jest szałwia. Nadaje jej ziołowy, bogaty smak. To jest jedna z zup, do których lubię wracać. Dla mnie to kwintesencja jesieni.
Zobacz przepis >>
15.08.2022

Mrożony mus z dyni

W zasadzie żaden przetwór, ale nie wyobrażam sobie jesieni, zimy ani wiosny bez porządnego zapasu mrożonej dyni. Dynia jest super. Nadaje się praktycznie do wszystkiego.
Zobacz przepis >>

Odwiedź także

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram