Alergeny
Wybierz, na co jesteś uczulony i korzystaj z bezpiecznych przepisow i zamienników.
Wyeliminuj alergeny
quatre epices

Napar z marzanki z limonką

Sezon:
Danie: ,
Kilkanaście ładnych lat temu tata przywiózł z Niemiec butelkę ziołowego likieru. Miał nieziemski aromat, trudny do opisania: pamiętam mieszaninę aromatu skoszonej trawy, delikatnych kwiatów, trochę jakby...trawy żubrowej. Wtedy nie wiedziałam, że to był likier z marzanki wonnej, przywołany w poniższym przepisie. Jednocześnie w wycinkach z gazet zbieranych przez trzydzieści lat, jeszcze przez moją mamę, był ten napój z nutą limonki i zawsze miałam na niego ochotę. Jakkolwiek wtedy nie ogarnęłam, żeby zebrać wszystko razem i spróbować, o tyle jestem przekonana, że wiem jak to smakuje...
Bez glutenu
Bez mleka
Bez jaj
Bez orzechów
Bez cukru
Celery Free
Bez selera
Bez gorczycy

Tyle, że nie o sam likier tu chodzi, a o ziele marzanki wonnej. Ma ona dokładnie ten aromat, zbliżony do trawy żubrowej, taki waniliowo-korzenny. Kupiłam, zaparzyłam, i jest już na stałe w mojej kuchni.

Teraz już praktycznie nie pijam alkoholu, więc swobodnie rezygnuję z likieru, natomiast sam napar z limonką jest doskonały, również schłodzony. Likier nada oczywiście napojowi koloru, takiego charakterystycznego zielonkawego, tą sztuczną zielonością barwnika... ten również nie jest mi niezbędny.

Polecam pomieszać marzankę ze świeżą melisą - doznania gwarantowane.

Składniki:

  • 2 łyżki ziela marzanki wonnej
  • garść świeżej melisy
  • 500 ml wody do zaparzenia ziół
  • 750 ml wody do dolania do naparu (w oryginale gazowanej lub, alternatywnie, białe wino lub szampan)
  • 2 limonki wyciśnięte
  • 1 limonka pokrojona w plasterki
  • słodziwo do smaku (nieobowiązkowe, ale jednak nadaje troszkę smaku)
  • ew. likier/syrop Waldmeister wg uznania (oryginalny przepis mówił o trzech łyżkach)

Zaparzyć zioła i przestudzić. Wymieszać wodą lub alkoholem i sokiem wyciśniętym z dwóch limonek, dosłodzić, przelać do dużego dzbanka, dodać plasterki limonki i ew. więcej świeżych ziół. Podawać.

Można schłodzić w lodówce i dodać kostki lodu, tylko przed chłodzeniem trzeba porządnie wystudzić napar.

Więcej sezonowych przepisów:

08.03.2023
Smoothies ze wszystkiego

Zrobione z zamrożonych i niezamrożonych owoców i warzyw zblendowanych na gładki krem, smoothies są szybkim daniem, które uratuje w chwilach słabości i lenistwa.

15.08.2022
Sałatka ziemniaczana

Sałatka z piklami, marynowaną rzodkiewką i imbirem.

12.08.2024
Sos kanapkowy

Sos, który ponoć jest dodawany do hamburgerów w McDonald's..., a moja córka znalazła podobny w książce o Kuchni Hogwartu.

03.11.2024
Flaczki z boczniaków

Z boczniakiem zapoznałam sie przypadkiem, kiedy pan w kolejce przede mną w ogrodniczym kupił balot z grzybnią boczniaka, a mój mąż, który był ze mną, stwierdził, że też musi to mieć.

21.01.2023
Quatre-épices

Doskonała przyprawa, która sprawdzi się wszędzie tam, gdzie dodaje się biały pieprz. Lubię dodawać ją do beszamelu, buraczków, marchewki z […]

Odwiedź także

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram