Alergeny
Wybierz, na co jesteś uczulony i korzystaj z bezpiecznych przepisow i zamienników.
Wyeliminuj alergeny
quatre epices

Leśne babeczki

Sezon:
Danie:
Najlepsze na: ,
Bardzo ciekawy przepis oparty o kuchenną chemię. Dawno temu zupełnie nieświadomie upiekłam ciasto z orzechów włoskich i pietruszki na sodzie, efektem czego był wypiek... zielony w środku. Jakiś czas szukałam, dlaczego tak się stało. I znalazłam odpowiedź. Oraz przepis na całkowicie zielone babeczki bez szpinaku (nie mam nic do szpinaku, uwielbaim go) i bez barwnika (hm…).
Bez glutenu
Bez mleka
Bez orzechów
Celery Free
Bez selera

Przepis na babeczki ze strony: https://satisfyingeats.com/nut-free-2/shamrock-cupcakes-nut-free/

Babeczki robią się zielone po zupełnym wystygnięciu. Ciepłe, są w środku zwyczajnie brązowe.

Kiedy piekłam je za pierwszym razem, byłam zawiedziona, ponieważ nie dojrzałam zieloności. A to dlatego, że moje pociechy zjadły wszystko zanim babeczki całkowicie ostygły. Dopiero wieczorem, kiedy zbierałam okruchy po uczcie, zobaczyłam zielone kawałeczki...

Są przepyszne, mają taki niezwykły, uzależniający smak, choć nie ma w nich niezwykłych składników.

Oczywiście, jetem zbyt leniwa, żeby mielić słonecznik na gładką pastę (u nas chyba nie można kupić takiej w sklepie, zresztą nie chciało mi się szukać...), po prostu mielę na mąkę w blenderze. Efekt jest taki sam, może tylko konsystencja ciasta nieco inna.

Mnie wychodzi z przepisu 6 babeczek, robię je chyba troszę większe. Wilę też uniwerslane miary.

Składniki:

  • 100 g ziaren słonecznika zmielonego na mąkę
  • 2 duże jajka
  • 1 mały banan (15 cm :)) albo 1/2 szklanki musu jabłkowego (próbowałam obu wersju, każda jest dobra, raz nawet zmieliłam swieże jabłko)
  • 1 łyżeczka sody (tak, sporo, nie bać się w ogóle nie smakują sodą)
  • 1 łyżeczka octu
  • 3 łyżki dowolnego słodziwa (tak, daję więcej)
  • 1 łyżeczka cynamonu (polecam nie rezygnować, chyba, że ktoś naprawdę nie trawi cynamonu)
  • ok. 30 g posiekanej, gorzkiej czekolady.

Po prostu wrzucić wszystko do miski i wymieszać. Piekłam w 180°C przez 20 minut (pewnie dlatego, że wyszły mi większe).

Więcej sezonowych przepisów:

21.01.2023
Quatre-épices

Doskonała przyprawa, która sprawdzi się wszędzie tam, gdzie dodaje się biały pieprz. Lubię dodawać ją do beszamelu, buraczków, marchewki z […]

12.08.2024
Sos kanapkowy

Sos, który ponoć jest dodawany do hamburgerów w McDonald's..., a moja córka znalazła podobny w książce o Kuchni Hogwartu.

08.03.2023
Smoothies ze wszystkiego

Zrobione z zamrożonych i niezamrożonych owoców i warzyw zblendowanych na gładki krem, smoothies są szybkim daniem, które uratuje w chwilach słabości i lenistwa.

28.04.2025
Napar z marzanki z limonką

Kilkanaście ładnych lat temu tata przywiózł z Niemiec butelkę ziołowego likieru. Miał nieziemski aromat, trudny do opisania: pamiętam mieszaninę aromatu skoszonej trawy, delikatnych kwiatów, trochę jakby...trawy żubrowej. Wtedy nie wiedziałam, że to był likier z marzanki wonnej, przywołany w poniższym przepisie.

Jednocześnie w wycinkach z gazet zbieranych przez trzydzieści lat, jeszcze przez moją mamę, był ten napój z nutą limonki i zawsze miałam na niego ochotę. Jakkolwiek wtedy nie ogarnęłam, żeby zebrać wszystko razem i spróbować, o tyle jestem przekonana, że wiem jak to smakuje...

03.11.2024
Flaczki z boczniaków

Z boczniakiem zapoznałam sie przypadkiem, kiedy pan w kolejce przede mną w ogrodniczym kupił balot z grzybnią boczniaka, a mój mąż, który był ze mną, stwierdził, że też musi to mieć.

Odwiedź także

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram