Alergeny
Wybierz, na co jesteś uczulony i korzystaj z bezpiecznych przepisow i zamienników.
Wyeliminuj alergeny
quatre epices

Relish ogórkowy z koperkiem

Pokrojone w kosteczkę, zamarynowane w mnóstwie koperku ogórki wydają się u nas czymś rzadkim. Ale jak się raz spróbuje, to nie ma odwrotu. Są składnikiem tajnego sosu do hamburgerów.
Bez glutenu
Bez mleka
Bez jaj
Bez orzechów
Celery Free
Bez selera

Typowo brytyjski/amerykański przetwór. Któregoś roku miałam taki nadmiar ogórków, że nie wiedziałam, co robić. Więc znalazłam ten przepis. I choć w poskiej kuchni troszkę ciężko znaleźć dla niego zastosowanie, to dalej go polecam, bo jest smaczny i nietypowy.

Składniki:

  • 2 kg ogórków, ale nie przerośniętych, nasiona będą przeszkadzały
  • 2-3 łyżki soli

Marynata:

  • spory pęczek koperku, koperek gra tutaj główne skrzypce
  • 100 g cukru, bardziej do smaku
  • 1/2 szkl. octu jabłkowego
  • ziele angielskie do smaku
  • sól i pieprz do smaku

Ogórki umyć i pokroić w drobna kostkę. To najbardziej pracochłonna część. Zasypać solą, wymieszać i zostawić na noc. Kolejnego dnia dokładnie odlać wodę. Koperek posiekać. Ogórki wrzucić do garnka, dodać koperek i pozostałe składniki i gotować nie całkiem przykryte, aż ogórki zrobią się szkliste, tak ze 40 minut, w miarę potrzeby dodać odrobinę wody, żeby się nie przypaliły. Gotowe zapakować do słoiczków razem z płynem, który powstanie przy gotowaniu. Pasteryzować.

Doskonałe do sosu kanapkowego.

Więcej sezonowych przepisów:

Odwiedź także

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram