Alergeny
Wybierz, na co jesteś uczulony i korzystaj z bezpiecznych przepisow i zamienników.
Wyeliminuj alergeny
quatre epices

Marynowany imbir

Tak, marynowany imbir. Ja dodaję go nieortodoksyjnie na kanapki z wędzonym łososiem i do orientalnych dań z ryżu...
Bez glutenu
Bez mleka
Bez jaj
Bez orzechów

Bardzo dobrze komponuje się z wszelkimi potrawami rybnymi.

Składniki:

  • imbir, obrany ze skórki i pocięty obierakiem do warzyw lub tarką na cienkie listeczki, płatki, powiedzmy 200 g
  • 1/2 łyżeczki soli, żeby puścił sok

Zalewa - najlepiej, żeby wagowo wyszło jej tyle ile było imbiru:

  • cukier, wg uznania, choc dobrze, żeby na szklankę octu, było ok 2-3 łyżki cukru
  • ocet jabłkowy, ryżowy (nie spirytusowy, będzie za intensywny)

Imbir przygotowujemy i zasypujemy solą, odstawiamy. Sok odlewamy i zalewamy ciepłą marynatą z cukru i octu.

Ja nie mam parcia na różowy kolor, więc nie dodaję barwnika, sam imbir daje taki ledwo widoczny odcień różu.

Więcej sezonowych przepisów:

Odwiedź także

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram