Alergeny
Wybierz, na co jesteś uczulony i korzystaj z bezpiecznych przepisow i zamienników.
Wyeliminuj alergeny
quatre epices

Quatre-épices

Sezon: / / /
Danie:
Doskonała przyprawa, która sprawdzi się wszędzie tam, gdzie dodaje się biały pieprz. Lubię dodawać ją do beszamelu, buraczków, marchewki z […]
Bez glutenu
Bez mleka
Bez jaj
Bez orzechów
Bez cukru
Celery Free
Bez selera
Bez gorczycy

Doskonała przyprawa, która sprawdzi się wszędzie tam, gdzie dodaje się biały pieprz.

Lubię dodawać ją do beszamelu, buraczków, marchewki z gorszkiem, risotto. Bardzo uwydatnia smak.

Składniki:

  • 2 cześci pieprzu białego
  • 1 część gałki
  • 1 część goździków
  • 1/4 część imbiru
  • piąta przyprawa: 1/2 częśc ziela angielskiego

Ja zawsze dodaję ziele angielskie, bo je uwielbiam. Bardzo tutaj pasuje.

Więcej sezonowych przepisów:

15.08.2022
Zupa z indykiem, zieloną fasolką i orzechami włoskimi

Tym, co czyni ją wyjątkową, jest szałwia. Nadaje jej ziołowy, bogaty smak. To jest jedna z zup, do których lubię wracać. Dla mnie to kwintesencja jesieni.

18.06.2022
Lody ze wszystkiego

Mój ulubiony przepis. Nigdy nie dorobiłam się maszyny do lodów, i nie lubię pracochłonnych dań. Z kolei zawsze staram się mieć w zamrażarce różne owoce.

12.08.2024
Sos kanapkowy

Sos, który ponoć jest dodawany do hamburgerów w McDonald's..., a moja córka znalazła podobny w książce o Kuchni Hogwartu.

13.08.2024
Lemoniada malinowa

Chciało nam się pić, a miałam tylko pół limonki i miskę malin w lodówce.

28.04.2025
Napar z marzanki z limonką

Kilkanaście ładnych lat temu tata przywiózł z Niemiec butelkę ziołowego likieru. Miał nieziemski aromat, trudny do opisania: pamiętam mieszaninę aromatu skoszonej trawy, delikatnych kwiatów, trochę jakby...trawy żubrowej. Wtedy nie wiedziałam, że to był likier z marzanki wonnej, przywołany w poniższym przepisie.

Jednocześnie w wycinkach z gazet zbieranych przez trzydzieści lat, jeszcze przez moją mamę, był ten napój z nutą limonki i zawsze miałam na niego ochotę. Jakkolwiek wtedy nie ogarnęłam, żeby zebrać wszystko razem i spróbować, o tyle jestem przekonana, że wiem jak to smakuje...

1 2 3 4

Odwiedź także

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram