Alergeny
Wybierz, na co jesteś uczulony i korzystaj z bezpiecznych przepisow i zamienników.
Wyeliminuj alergeny
quatre epices

Quatre-épices

Sezon: / / /
Danie:
Doskonała przyprawa, która sprawdzi się wszędzie tam, gdzie dodaje się biały pieprz. Lubię dodawać ją do beszamelu, buraczków, marchewki z […]
Bez glutenu
Bez mleka
Bez jaj
Bez orzechów
Bez cukru
Celery Free
Bez selera
Bez gorczycy

Doskonała przyprawa, która sprawdzi się wszędzie tam, gdzie dodaje się biały pieprz.

Lubię dodawać ją do beszamelu, buraczków, marchewki z gorszkiem, risotto. Bardzo uwydatnia smak.

Składniki:

  • 2 cześci pieprzu białego
  • 1 część gałki
  • 1 część goździków
  • 1/4 część imbiru
  • piąta przyprawa: 1/2 częśc ziela angielskiego

Ja zawsze dodaję ziele angielskie, bo je uwielbiam. Bardzo tutaj pasuje.

Więcej sezonowych przepisów:

15.08.2022
Zupa z indykiem, zieloną fasolką i orzechami włoskimi

Tym, co czyni ją wyjątkową, jest szałwia. Nadaje jej ziołowy, bogaty smak. To jest jedna z zup, do których lubię wracać. Dla mnie to kwintesencja jesieni.

08.03.2023
Smoothies ze wszystkiego

Zrobione z zamrożonych i niezamrożonych owoców i warzyw zblendowanych na gładki krem, smoothies są szybkim daniem, które uratuje w chwilach słabości i lenistwa.

03.11.2024
Flaczki z boczniaków

Z boczniakiem zapoznałam sie przypadkiem, kiedy pan w kolejce przede mną w ogrodniczym kupił balot z grzybnią boczniaka, a mój mąż, który był ze mną, stwierdził, że też musi to mieć.

12.10.2023
Kakao z earl grey

Ciekawy eksperyment smakowy, który przypadł mi do gustu. Nie lubię czekolady do picia, takiej robionej z rozpuszczonej czekolady - jest dla mnie zbyt ciężkostrawna i zamulająca. Kakao to zupełnie co innego.

28.04.2025
Napar z marzanki z limonką

Kilkanaście ładnych lat temu tata przywiózł z Niemiec butelkę ziołowego likieru. Miał nieziemski aromat, trudny do opisania: pamiętam mieszaninę aromatu skoszonej trawy, delikatnych kwiatów, trochę jakby...trawy żubrowej. Wtedy nie wiedziałam, że to był likier z marzanki wonnej, przywołany w poniższym przepisie.

Jednocześnie w wycinkach z gazet zbieranych przez trzydzieści lat, jeszcze przez moją mamę, był ten napój z nutą limonki i zawsze miałam na niego ochotę. Jakkolwiek wtedy nie ogarnęłam, żeby zebrać wszystko razem i spróbować, o tyle jestem przekonana, że wiem jak to smakuje...

1 2 3 4

Odwiedź także

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram