Alergeny
Wybierz, na co jesteś uczulony i korzystaj z bezpiecznych przepisow i zamienników.
Wyeliminuj alergeny
quatre epices

Lody ze wszystkiego

Sezon:
Danie:
Najlepsze na:
Mój ulubiony przepis. Nigdy nie dorobiłam się maszyny do lodów, i nie lubię pracochłonnych dań. Z kolei zawsze staram się mieć w zamrażarce różne owoce.
Bez glutenu
Bez jaj
Bez orzechów

Wystarczy dowolna kombinacja owoców lub warzyw oraz skondensowane, niesłodzone (lub słodzone, jak kto woli) mleko lub mleko kokosowe, ewentualnie dodatki: zioła, skórki, ekstrakty, moze być na koniec posiekana czekolada. To w zasadzie żaden przepis. Blendujemy zamrożone owoce/warzywa i dolewamy tyle mleka, żeby nas satysfakcjonował smak i konsystencja. Można też bez mleka, wtedy mamy takie smoothie, i jak się postaramy zrobić je szybko to nawet możemy łyżką do lodów nałożyć... Po zblendowaniu przekładamy do pojemnika z pokrywką i do zamrażarki. I co chwila wyjmujemy, bo nie można się powstrzymać 🙂

Ciekawe połaczenia smakowe:

  • jagody/borówki z pomarańczą i białą czekoladą
  • ananas z bananem i mleczkiem kokosowym
  • truskawki z rabarbarem
  • agrest z wodą różaną
  • arbuz, maliny, limonka

Więcej sezonowych przepisów:

15.08.2022
Racuszki serowe z miętą i sosem z suszonych wiśni
21.01.2023
Quatre-épices

Doskonała przyprawa, która sprawdzi się wszędzie tam, gdzie dodaje się biały pieprz. Lubię dodawać ją do beszamelu, buraczków, marchewki z […]

13.08.2024
Lemoniada malinowa

Chciało nam się pić, a miałam tylko pół limonki i miskę malin w lodówce.

12.08.2024
Sos kanapkowy

Sos, który ponoć jest dodawany do hamburgerów w McDonald's..., a moja córka znalazła podobny w książce o Kuchni Hogwartu.

Odwiedź także

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram