Alergeny
Wybierz, na co jesteś uczulony i korzystaj z bezpiecznych przepisow i zamienników.
Wyeliminuj alergeny
quatre epices

Lody ze wszystkiego

Sezon:
Danie:
Najlepsze na:
Mój ulubiony przepis. Nigdy nie dorobiłam się maszyny do lodów, i nie lubię pracochłonnych dań. Z kolei zawsze staram się mieć w zamrażarce różne owoce.
Bez glutenu
Bez jaj
Bez orzechów
Celery Free
Bez selera

Wystarczy dowolna kombinacja owoców lub warzyw oraz skondensowane, niesłodzone (lub słodzone, jak kto woli) mleko lub mleko kokosowe, ewentualnie dodatki: zioła, skórki, ekstrakty, moze być na koniec posiekana czekolada. To w zasadzie żaden przepis. Blendujemy zamrożone owoce/warzywa i dolewamy tyle mleka, żeby nas satysfakcjonował smak i konsystencja. Można też bez mleka, wtedy mamy takie smoothie, i jak się postaramy zrobić je szybko to nawet możemy łyżką do lodów nałożyć... Po zblendowaniu przekładamy do pojemnika z pokrywką i do zamrażarki. I co chwila wyjmujemy, bo nie można się powstrzymać 🙂

Ciekawe połaczenia smakowe:

  • jagody/borówki z pomarańczą i białą czekoladą
  • ananas z bananem i mleczkiem kokosowym
  • truskawki z rabarbarem
  • agrest z wodą różaną
  • arbuz, maliny, limonka

Więcej sezonowych przepisów:

21.01.2023
Quatre-épices

Doskonała przyprawa, która sprawdzi się wszędzie tam, gdzie dodaje się biały pieprz. Lubię dodawać ją do beszamelu, buraczków, marchewki z […]

13.08.2024
Lemoniada malinowa

Chciało nam się pić, a miałam tylko pół limonki i miskę malin w lodówce.

12.08.2024
Sos kanapkowy

Sos, który ponoć jest dodawany do hamburgerów w McDonald's..., a moja córka znalazła podobny w książce o Kuchni Hogwartu.

15.08.2022
Racuszki serowe z miętą i sosem z suszonych wiśni

Odwiedź także

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram