Alergeny
Wybierz, na co jesteś uczulony i korzystaj z bezpiecznych przepisow i zamienników.
Wyeliminuj alergeny
quatre epices

Flaczki z boczniaków

Danie:
Najlepsze na:
Z boczniakiem zapoznałam sie przypadkiem, kiedy pan w kolejce przede mną w ogrodniczym kupił balot z grzybnią boczniaka, a mój mąż, który był ze mną, stwierdził, że też musi to mieć.

Czekałam, doglądałam, nawilżałam i po jakichś 2-3 tygodniach miałam dobrze ponad 2 kg grzybów: pięknych białych pachnących boczniaków. Szukałam porad, co można z nich zrobić, i "flaczki" były moim pierwszym wyborem, bo ja po prostu uwielbiam flaki.

Składniki:

  • dobry rosół, około 2 l
  • warzywa z rosołu: marchewka, pietruszka pokrojone w kostkę
  • cebula podsmażona
  • boczniaki 500 g pokrojone w paseczki i podsmażone
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kminek, majeranek, guatre epices, gałka muszkatołowa
  • zasmażka z mąki i masła

Wszystkie składniki, przygotowane i podsmażone, zagotowujemy w rosole. W miarę potrzeby doprawiamy, i już.

Więcej sezonowych przepisów:

12.08.2024
Sos kanapkowy

Sos, który ponoć jest dodawany do hamburgerów w McDonald's..., a moja córka znalazła podobny w książce o Kuchni Hogwartu.

21.01.2023
Quatre-épices

Doskonała przyprawa, która sprawdzi się wszędzie tam, gdzie dodaje się biały pieprz. Lubię dodawać ją do beszamelu, buraczków, marchewki z […]

15.08.2022
Sałatka ziemniaczana

Sałatka z piklami, marynowaną rzodkiewką i imbirem.

19.09.2022
Rolada makowa na biszkopcie

Zazwyczaj rolady makowe są na cieście kruchym drożdżowym. Ale właśnie nie ta, ta jest na biszkopcie i jest to świetny kontrast dla ciężkiego nadzienia makowego.

15.08.2022
Ciasto czekoladowe na dowolnym dżemie
1 2 3

Odwiedź także

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram