Alergeny
Wybierz, na co jesteś uczulony i korzystaj z bezpiecznych przepisow i zamienników.
Wyeliminuj alergeny
quatre epices

Korzenne wiśnie marynowane w winie

Coś niezwykłego. Znalazłam przepis w starym czasopiśmie, z tym, że w nim marynowane były czereśnie. Zrobiłam wiśnie, schowałam do spiżarni i zapomniałam. Któregoś razu zabrakło mi marynowanych grzybów do sałatki, więc zamiast nich wzięłam wiśnie...
Bez glutenu
Bez mleka
Bez jaj
Bez orzechów

Składniki:

  • 1 kg czereśni lub wiśni z pestkami, bez drylowania*

Zalewa:

  • 1/2 szklanki wina, w oryginale białego, ja dałam czerwone
  • 1/4 szkl. octu jabłkowego lub winnego
  • 20 dag cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 szkl. wody

Dodatki:

  • 3 goździki, ja dałam więcej, 3 na słoiczek
  • 3 ziarna ziela angielskiego, też dałam więcej
  • kawałek kory cynamonu, połamamny na mniejsze części, po kawałku do kazdego słoika
  • skórka z cytryny, po kawałku do kazdego słoika - nie było jej w oryginalnym przepisie i nie trzeba jej dawać, ale uważam, ze podkręciła smak jeszcze bardziej

* Robiłam obie wersje. Wiśnie z pestakmi mają dodatkowy aromat, ale są mniej wygodnie w użyciu, bo przed dodaniem do potrawy trzeba wyjąć pestki.

Wiśnie umyć i osuszyć, wydrylować wg uznania, zachowując sok. Rozłożyć do słoiczków, nie upychać za bardzo. Do każdego słoiczka dodać goździki, ziele angielskie, cynamon i cytrynę.

Wszystkie składniki zalewy zagotować i zalać nią owoce do całkowitego przykrycia. Pasteryzować.

Więcej sezonowych przepisów:

Odwiedź także

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram