Uwielbiam konfiturę różaną, ale dla dzieci jest zbyt... różana. Za to dżem truskawkowy z dodatkiem róży jest dobrym kompromisem - ma delikatny perfumowany posmak, ale zasadniczo, królują w nim truskawki. I wszyscy są zadowoleni.
Lubię dodawać do truskawek wanilię. Tak jak większość przetworów, ten rózwnież lubię robić z owoców, które zostają po zrobieniu soku. Wtedy trzeba dodać zazwyczaj do gotowania trochę wody.
Składniki:
Najbardziej pracochłonne są płatki róży, które trzeba opłukać, osuszyć i usunać gorzkie nasady. Następnie zblendować z 200 g cukru.
Utarte płatki róży przełożyć do garnka, dodać sok z cytryn i przesmażyć około 15-20 minut, a następnie dodać truskawki. Smażyć około 30 minut, często mieszając. Na koniec można zblendować, jesli ktoś lubi gładkie przetwory. I przełożyć do słoiczków.