Alergeny
Wybierz, na co jesteś uczulony i korzystaj z bezpiecznych przepisow i zamienników.
Wyeliminuj alergeny
quatre epices

Quatre-épices

Sezon: / / /
Danie:
Doskonała przyprawa, która sprawdzi się wszędzie tam, gdzie dodaje się biały pieprz. Lubię dodawać ją do beszamelu, buraczków, marchewki z […]
Bez glutenu
Bez mleka
Bez jaj
Bez orzechów
Bez cukru
Celery Free
Bez selera
Bez gorczycy

Doskonała przyprawa, która sprawdzi się wszędzie tam, gdzie dodaje się biały pieprz.

Lubię dodawać ją do beszamelu, buraczków, marchewki z gorszkiem, risotto. Bardzo uwydatnia smak.

Składniki:

  • 2 cześci pieprzu białego
  • 1 część gałki
  • 1 część goździków
  • 1/4 część imbiru
  • piąta przyprawa: 1/2 częśc ziela angielskiego

Ja zawsze dodaję ziele angielskie, bo je uwielbiam. Bardzo tutaj pasuje.

Więcej sezonowych przepisów:

15.08.2022
Koktajl dyniowo-kokosowy

Taka alternatywa dla "soku dyniowego", pita na gorąco.

19.09.2022
Rolada makowa na biszkopcie

Zazwyczaj rolady makowe są na cieście kruchym drożdżowym. Ale właśnie nie ta, ta jest na biszkopcie i jest to świetny kontrast dla ciężkiego nadzienia makowego.

28.04.2025
Napar z marzanki z limonką

Kilkanaście ładnych lat temu tata przywiózł z Niemiec butelkę ziołowego likieru. Miał nieziemski aromat, trudny do opisania: pamiętam mieszaninę aromatu skoszonej trawy, delikatnych kwiatów, trochę jakby...trawy żubrowej. Wtedy nie wiedziałam, że to był likier z marzanki wonnej, przywołany w poniższym przepisie.

Jednocześnie w wycinkach z gazet zbieranych przez trzydzieści lat, jeszcze przez moją mamę, był ten napój z nutą limonki i zawsze miałam na niego ochotę. Jakkolwiek wtedy nie ogarnęłam, żeby zebrać wszystko razem i spróbować, o tyle jestem przekonana, że wiem jak to smakuje...

12.08.2024
Sos kanapkowy

Sos, który ponoć jest dodawany do hamburgerów w McDonald's..., a moja córka znalazła podobny w książce o Kuchni Hogwartu.

18.06.2022
Leśne babeczki

Bardzo ciekawy przepis oparty o kuchenną chemię. Dawno temu zupełnie nieświadomie upiekłam ciasto z orzechów włoskich i pietruszki na sodzie, efektem czego był wypiek... zielony w środku. Jakiś czas szukałam, dlaczego tak się stało. I znalazłam odpowiedź. Oraz przepis na całkowicie zielone babeczki bez szpinaku (nie mam nic do szpinaku, uwielbaim go) i bez barwnika (hm…).

1 2 3 4

Odwiedź także

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram