Alergeny
Wybierz, na co jesteś uczulony i korzystaj z bezpiecznych przepisow i zamienników.
Wyeliminuj alergeny
quatre epices

Relish ogórkowy z koperkiem

Pokrojone w kosteczkę, zamarynowane w mnóstwie koperku ogórki wydają się u nas czymś rzadkim. Ale jak się raz spróbuje, to nie ma odwrotu. Są składnikiem tajnego sosu do hamburgerów.
Bez glutenu
Bez mleka
Bez jaj
Bez orzechów

Typowo brytyjski/amerykański przetwór. Któregoś roku miałam taki nadmiar ogórków, że nie wiedziałam, co robić. Więc znalazłam ten przepis. I choć w poskiej kuchni troszkę ciężko znaleźć dla niego zastosowanie, to dalej go polecam, bo jest smaczny i nietypowy.

Składniki:

  • 2 kg ogórków, ale nie przerośniętych, nasiona będą przeszkadzały
  • 2-3 łyżki soli

Marynata:

  • spory pęczek koperku, koperek gra tutaj główne skrzypce
  • 100 g cukru, bardziej do smaku
  • 1/2 szkl. octu jabłkowego
  • ziele angielskie do smaku
  • sól i pieprz do smaku

Ogórki umyć i pokroić w drobna kostkę. To najbardziej pracochłonna część. Zasypać solą, wymieszać i zostawić na noc. Kolejnego dnia dokładnie odlać wodę. Koperek posiekać. Ogórki wrzucić do garnka, dodać koperek i pozostałe składniki i gotować nie całkiem przykryte, aż ogórki zrobią się szkliste, tak ze 40 minut, w miarę potrzeby dodać odrobinę wody, żeby się nie przypaliły. Gotowe zapakować do słoiczków razem z płynem, który powstanie przy gotowaniu. Pasteryzować.

Doskonałe do sosu kanapkowego.

Więcej sezonowych przepisów:

Odwiedź także

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram