Alergeny
Wybierz, na co jesteś uczulony i korzystaj z bezpiecznych przepisow i zamienników.
Wyeliminuj alergeny
quatre epices

Mrożony mus z dyni

W zasadzie żaden przetwór, ale nie wyobrażam sobie jesieni, zimy ani wiosny bez porządnego zapasu mrożonej dyni. Dynia jest super. Nadaje się praktycznie do wszystkiego.
Bez glutenu
Bez mleka
Bez jaj
Bez orzechów

Robię z dyni zupy, obiady, placki, ciasta, koktajle... co wyobraźnia podpowie.

Dynię dowolnego rodzaju kroję na duże kawałki, kłade na blasze i piekę w 180 stopniach przez ok. 40 minut, sprawdzając widelcem czy jest miękka.

Po wystudzeniu blenduję i mrożę od razu pakując do pojemniczków o wybranej pojemności. I tu ważna uwaga: najczęściej upieczona dynia jest niemożliwa do zblendowania bez dolania do niej wody. Przynajmniej moje sprzęty nie dają rady. Może być tego przyczyną skórka, ale nie zawsze. Czasem twardą skórę odkrajam po upieczeniu, ale i tak jest gęste. Wody więc dolewam, ale minimum, tylko tyle żeby nie zabić blendera i mieć mus, nie zupę.

Więcej sezonowych przepisów:

Odwiedź także

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram