Przepisy

Żurawina w occie

Przepis wart wypróbowania, marynata wybornie pasuje zwłaszcza do białych mięs. Bardzo aromatyczna, dla mnie obłędna. Przepis na 4-5 słoików 200-300ml.

  • 1 kg żurawiny, przepłukanej i przebranej
  • 3 szklanki octu jabłkowego
  • 3 szklanki cukru
  • przyprawy: 2 laski cynamonu, cała łyżeczka ziaren ziela angielskiego, pół łyżeczki całych goździków, pół łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu, pół łyżeczki jagód jałowca
  1. W dużym garnku wymieszać ocet z cukrem, zagotować z cynamonem,
  2. Wsypać pozostałe przyprawy oraz żurawinę. Gotować 5-6 minut czasami mieszając.
  3. Garnek zdjąć z ognia, wyjąć laski cynamonu i łyżką cedzakową wyjmować żurawinę z przyprawami i rozkładać do wysterylizowanych słoików. Połamać na kawałki cynamon i dodać do każdego słoika.
  4. Żurawinę zalewać gorącą marynatą (zostawić 2 cm wolego miejsca).
  5. Gwinty słoików wytrzeć, nałożyć zakrętki, zakręcić i pasteryzować przez 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *