Przepisy

Sok malinowy aromatyczny

„Po otwarciu takiej butelki w zimie , cały pokój będzie napełniony aromatem malin” – tak pisała o tym soku w 1885 r. autorka książki „Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różanych marynat, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast”, na którą dość często będę się tu powoływać.

Ten sok jest w wykonaniu tak prosty, że grzechem byłoby go teraz nie zrobić. Ten sok w zasadzie robi się sam. Tylko nie zapomnijcie o lejku…

  • maliny
  • cukier – tyle ile ważą maliny
  1. Maliny zasypać cukrem i odstawić na 24 w chłodne miejsce.
  2. Po tym czasie maliny odcedzić używając sitka lub gazy.
  3. Odcedzony sok zlewamy do sterylnych butelek lub słoików i pasteryzujemy 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *