Trochę wiedzy

Smażenie konfitur

Konfitura to owoce smażone w syropie zrobionym z cukru i wody. Owoce w konfiturze powinny zachować swój kształt i kolor, a konsystencja konfitur nie powinna być za rzadka, żeby owoce nie pływały w syropie tylko się w nim swobodnie unosiły.

Jak chcecie zrobić konfiturę to musicie przede wszystkim wiedzieć, że trzeba wybrać do niej najlepsze owoce – najlepszej jakości, mocno dojrzałe i nieuszkodzone. Nie bierzcie też więcej jak kilogram – musicie je smażyć w syropie w możliwie małym tłoku (przyda się szeroki garnek). Reszta to pestka!

Robienie syropu

  • wlewamy wodę do garnka, podgrzewamy i mieszając powoli wsypujemy cukier (300 ml wody na 1 kg cukru)
  • gdy cukier się calkowicie rozpuści syrop zagotowujemy
  • tak długo gotujemy aż syrop zrobi się klarowny i w trakcie przelewania będzie tworzył nitki
  • z gotowego syropu zdejmujemy pianęS

Smażenie owoców

  • do wrzącego syropu dodajemy czyste osuszone owoce (małymi partiami żeby nie spadła za bardzo temperatura syropu)
  • konfiturę mieszamy co jakiś czas ruszając garnkiem kolistymi ruchami (żeby nie uszkodzić owoców)
  • smażymy powoli na niewielkim ogniu (im owoc delikatniejszy, ogień powinien być mniejszy)
  • w trakcie gotowania delikatnie zdejmujemy zbierającą się na wierzchu pianę
  • w niektórych przepisach przerywa się smażenie na parę godzin, żeby owoc nasiąkł syropem (są konfitury, które smaży się przez parę dni)
  • konfitura jest gotowa wtedy, gdy owoce stają się szkliste i błyszczące, są równomiernie rozmieszczone w syropie, a nie pływają w nim

Przechowywanie

Konfitury co do zasady mają dużą zawartość konserwującego cukru, co najmniej w proporcji 1:1, dlatego generalnie nie musimy ich pasteryzować, możemy natomiast zabezpieczyć nakrętki i wieczka spirytusem lub koniakiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *