Trochę wiedzy

O słoikach słów kilka

Słoiki standardowe, czyli twisty

Twisty, czyli słoiki z zakretkami, muszą być całe i nieuszkodzone. Wieczka najlepiej nowe, z całym ogumowaniem, bez śladu rdzy. Wieczka na ogół wystarczają na 3 razy, dlatego najlepiej jest używać nowych. Nawet jeżeli słoik się zamknie, wieczko zadziała, to niewiadomo czy nie puści po jakimś czasie i cała zawartość sie zepsuje.

Weki, słoje z gumkami

Tyle o twistach. Weki natomiast, czyli te słoje z gumką i sprężynką, są troszkę bardziej wymagające. Trzeba sprawdzić palcem czy brzeg słoja nie jest uszkodzony i to samo z pokrywką. Jeżeli brzegi będą obtłuczone bądź nierówne, wek nie zamknie się hermetycznie. Również gumki muszą być w dobrym stanie, to znaczy całe i elastyczne. Jeżeli są to gumki, które już były kilka razy używane, zakładamy dwie. Natomiast sprężynki muszą być odpowiednio ciasne, żeby dobrze dociskały wieczko. Można też zakładać po dwie – na krzyż.

Idealna czystość

Stare i nowe słoiki myjemy dokładnie w gorącej wodzie z płynem do naczyń. Myć trzeba starannie w środku i na wierzchu a zwłaszcza przy brzegach. Zdrapać ewentualne etykiety i naklejki (najlepiej schodzą jak są dobrze namoczone, klej można zdrapać nożem). Wieczka i gumki też należy dobrze umyć i opłukać pod bieżącą wodą.

Sterylizacja

Po co nam sterylizacja powiecie, przecież umyję słoik a potem i tak muszę pasteryzować, przecież wszystko i tak zginie. Po to, żeby to co jemy nas nie zabiło. Może lekko przesadzam z tym zabijaniem, ale zgodzicie się chyba że mam Waszą uwagę.

Z Wikipedii

Sterylizacja, wyjaławianie – jednostkowy proces technologiczny polegający na zniszczeniu wszystkich, zarówno wegetatywnych, jak i przetrwalnikowych oraz zarodnikowych form mikroorganizmów. Sterylizacji można dokonać mechanicznie, fizycznie, bądź chemicznie, najczęściej używa się metod fizycznych.

Wygotowanie: do garnka wkładamy słoiki, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Gotujemy 10 minut. Wyjmujemy go metalową czystą łyżką tak, żeby woda z niego wyciekła i od razu wkładamy gorące owoce lub warzywa.

Wyprażanie to wygodniejsza metoda sterylizacji – w piekarniku. Do zimnego piekarnika, na blachę umieszczoną na najniższym poziomie, wkładamy czyste słoiki. Nastawiamy temperaturę 140 stopni i po jej osiągnięciu wypiekamy słoiki przez pół godziny. Wyjmujemy po jednym słoiku (trzeba mieć oczywiście rękawicę i w pogotowiu czystą ściereczkę) i napełniamy gotowym gorącym przetworem.

Wieczka i gumki najlepiej jest wygotować, jednak nie za długo, żeby nie zniszczyć ogumienia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *