Przepisy

Śliwki z jabłkami na ostro

Takie owoce są świetne do pieczonego mięsa, ale też do kanapek. Można też zrobić wersję z samych jabłek, znakomitą do pieczonej kaczki.

  • 1/2 kg śliwek węgierek
  • 1/2 kg kwaśnych jabłek
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • po łyżeczce soli i cukru
  • 1-2 łyżki majeranku
  1. Przepołowić i wypestkować węgierki, jabłka obrać i pokroić na ćwiartki.
  2. W garnku rozgrzać olej i wrzucić owoce, dodać sól, cukier i majeranek.
  3. Owoce dusić do miękkości, można je rozdrobnić, ale lepiej się prezentują w kawałkach, nierozgotowane.
  4. Gorące nakładać do niedużych słoików na jednorazowe użycie.
  5. Pasteryzować 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *