Przepisy

Ratafia nalewka wieloowocowa

W tym sezonie pozycja nie do przegapienia – ratafia. Czyli nalewka z wielu owoców, robiona przez cały sezon, od wiosny do jesieni.

Instrukcja wykonania

  • 1 l + 0,5 l spirytusu
  • pół szklanki płatków róży
  • w miare dojrzewania owoców – po pół szklanki: truskawek, czarnych jagód, poziomek, malin, porzeczek, czereśni i wiśni
  • syrop: 0,5 l wody + 0,5 kg cukru
  1. Litr spirytusu wlać do gąsiorka lub słoja. Wrzucić oczyszczone płatki róży.
  2. W miarę jak dojrzewają owoce wrzucać je do słoja i szczelnie zamykać.
  3. Postawić na nasłonecznionym parapecie na dwa miesiące, licząc od dnia, w którym dodano ostatnie owoce.
  4. Po tym czasie nalewke zlać.
  5. Zrobić syrop (zagotować wodę z cukrem, zszumować) i ostudzony wymieszać z 0,5 l spirutysu. Przelać do słoja, powoli wlać nalewkę i dobrze wymieszać. Odstawić na tydzień.
  6. Następnie nalewkę powoli i delikatnie zlać, następnie przefiltrować i rozlać do butelek. Zamknąć je i odstawić na pół roku.

Najważniejsza rada : do nalewki wybieramy tylko zdrowe owoce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *