Przepisy

Puree i smarowidło z dyni

Puree z dyni warto mieć. Do ciasta na przykład, albo do zupy, albo do zagęszczenia sosu, Wy już wiecie najlepiej z czym Wam smakuje. Jest proste w wykonaniu a jak zrobi się większą ilość zaoszczędzi sporo czasu. Należy go zapasteryzować bądź zamrozić w mniejszych porcjach (można nawet w słoikach, nic im się nie stanie, trzeba tylko pamiętać żeby słoik miał 1/4 wolności, bo po zamrożeniu objętość dyni się zwiększy). A i pyszne smarowidło można z takiego puree sprawić…

Puree z dyni

  • duża dynia
  • ostry nóż, blacha do pieczenia, papier do pieczenia
  1. Dynię otworzyć i oczyścić z pestek. Pokroić na paski, potem na kwadraty, rozłożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
  2. Wstawić do piekarnika i piec około godziny w 180˚C – po 3 kwadransach sprawdzić czy dynia jest miękka (powinna być mięciutka jak masło, bo w następnym kroku trzeba ją zblenderować).
  3. Miękką dynię wyjąć z piekarnika i ostudzić, obrać ze skórki i rozdrobnić blenderem w większym naczyniu.
  4. Gotowe puree rozłożyć do słoików i pasteryzować 20 minut.

Smarowidełko dyniowe

  • 3-4 szklanki puree dyniowego
  • pół szklanki soku jabłkowego (najlepiej wyciśniętego ze świeżych jabłek)
  • szklanka brązowego cukru trzcinowego
  • 3-4 łyżki syropu klonowego
  • 2-3 łyżczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sok z połowy sparzonej wrzątkiem cytryny
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  1. Do garnka włożyć puree dyniowe, wlać sok z jabłek, syrop klonowy, dać cukier, cynamon i gałkę muszkatołową. Postawić na dużym ogniu i ciągle mieszając zagotować.
  2. Zmniejszyć ogień do średniego i nadal mieszając gotować przez 15 minut do uzyskania ulubionej konsystencji smarowidła. Zdjąć z ognia.
  3. Dodać sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i sól do smaku, dobrze wymieszać i nakładać do wysterylizowanych słoików. Pasteryzować 20 minut lub zamrażać bez pasteryzacji. Po otwarciu przechowywać w lodówce 2-3 tygodnie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *