Przepisy

Domowy proszek z pieczarek

Proszek z pieczarek używamy do zup i sosów, podnosi on ich smak i konystencję. Warto zrobić taką przyprawę samemu, żeby być pewnym jego czystego składu.

‚Gdy się ma większy zapas pieczarek, można z nich wyrabiać proszek, który dodawany do sosów, podnosi bardzo smak tychże. W tym celu można brać wszystkie odcięte korzonki i starsze okazy, pokrajać je cienko i suszyć na słońcu tak silnie, aby się dały pokruszyć. Następnie tłucze się je w moździerzu lub miele w młynku, a otrzymany proszek wsypuje się w szklany słój, korkuje i utrzymuje w bardzo suchym miejscu.’

Nowa ilustrowana Jarska kuchnia zawierająca wypróbowane przepisy przyrządzenia smacznych a zdrowych potraw roślinnych oraz naukowe ogólne przepisy rozumnego odżywiania się. Marja Czarnkowska, Berlin 1913r.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *