Przepisy

Powidła królewskie

Dla wszystkich, którzy kochają dary późnego lata, a niestety muszę to powiedzieć, lato niedługo się wyczerpie, więc zamknijmy je w słoikach na dłużej. Niżej przepis na powidła iście królewskie, po prostu przepyszne.

  • 1 kg zielonych pomidorów
  • 1 kg gruszek
  • 1 kg śliwek
  • 1 kg jabłek
  • 2 kg cukru
  • 3 szklanki łuskanych i grubo posiekanych orzechów włoskich
  1. Wszystkie owoce umyć, oczyścić z pestek i gniazd nasiennych i pokroić na kawałki.
  2. Włożyć do garnka z grubym dnem, przesypując cukrem.
  3. Zagotować i dusić na małym ogniu często mieszając, aż owoce rozgotują się na pulpę.
  4. Gdy masa zgęstnieje wmieszać orzechy i gotować jeszcze 5-10 minut.
  5. Gorące powidła przekładać do wysterylizowanych słoików, zakręcać i pasteryzować 10 minut małe słoiki, 15 minut większe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *