Przepisy

Porterówka

W smaku przypomina trochę kukułki. Po 2-3 tygodniach porterówka nadaje się do picia, ale oczywiście im dłużej stoi tym jest smaczniejsza! Kawa z odrobiną tej nalewki jest pyszna.

Instrukcja wykonania

  • 2 butelki 0,33 l porteru żywieckiego
  • szklanka spirytusu
  • 5 łyżek jasnego miodu – np. lipowego lub wielokwiatowego
  • 5 łyżek cukru
  • przyprawy: pół laski wanilii, jeden goździk, 3-4 wiórki gałki muszkatołowej, kawałeczek kory cynamonowej, ułamane pół centymetra
  • kawałek gazy na przyprawy
  1. Wanilię posiekać, gożdzik rozgnieść i z resztą przypraw zawiązujemy w kawałek gazy.
  2. Porter podgrzać z miodem i cukrem w dużym garnku, dodać woreczek z przyprawami i zagotować (uwaga, będzie dużo piany). Zmniejszyć ogień i gotować 2 minuty zbierając szumowiny.
  3. Zestawić z ognia, koniecznie troszkę ostudzić i wlać spirytus i wymieszać.
  4. Wyjąć woreczek z przyprawami i przelać do butelek.
  5. Butelki odstawić na 2-3 tygodnie lub spożyć nalewkę natychmiast.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *