Przepisy

Polski keczup

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 3 czerwone papryki
  • 1/2 kg śliwek węgierek
  • 1/4 kg cebuli
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 szklanka ocztu jabłkowego lub winnego
  • 5 ziaren jałowca
  • 1 łyżka soli
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka gorczycy

INSTRUKCJA:

  1. Zdjąć skórkę z pomidorów zanurzając je we wrzątku. Pokroić je na ćwiartki. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Śliwki przekroić na pól i usunąć pestkę. Cebulę i czosnek posiekać.
  2. Włożyć wszystkie warzywa do żaroodpornego naczynia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200˚C. Mieszać co 15 minut, Piec do miękkości.
  3. Ostygnięte warzywa przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem. Wlać do garnka razem z octem i wszystkimi przyprawami. Gotować często mieszając na małym ogniu ok 30 minut. Po tym czasie spróbować i ewentualnie dodać przypraw do smaku (cukier, sól, chilli, pieprz).
  4. Gotowy keczup ponownie przetrzeć lub zmiksować blenderem do uzykania aksamitnej gładkości. Przelewać do sterylnych słoików, lekko zakręcić wieczka i pasteryzować przez 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *