Przepisy

Pigwówka nalewka razy trzy

W Biblii nazywa się Złotym Jabłkiem i mogła być owocem, którym Ewa skusiła Adama. Była uprawiana w Mezopotamii, potem w starożytnej Grecji, gdzie była darowana pannie młodej w dniu zaślubin jako symbol płodności, została wspomniana w przez Homera w „Odyseji”. Ten niezwykły owoc to pigwa, zapomniana i niedoceniona przez większość z nas. Może pora się z nią zapoznać? Wypijmy jej zdrowie!

Pigwa czy pigwowiec

Pigwa to drzewo, owoce ma duże, podobne do jabłka lub gruszki, pachnące i lekko słodkie. Pigwowiec to kolczasty krzew, którego owoce są wielkości oraz kształtów małego jabłka, kwaśne z aromatem cytryny. Z obydwu owoców robi się takie same przetwory. Oba dojrzewają na jesieni, we wrześniu i październiku.

Nalewka pigwowa

  • 2 kg dojrzałych pigw (dużych i żółtych)
  • 1 kg cukru
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wódki 40 %
  1. Umyte i osuszone owoce zetrzeć razem ze skórką na tarce z dużymi oczkami, odrzucić pestki.
  2. Włożyć do słoja, zasypać cukrem i szczelnie przykryć pergaminem. Odstawić na tydzień.
  3. Po tygodniu, gdy owoce puszczą sok, zdjąć pergamin i wlać spirytus. Odstawić na 4 tygodnie.
  4. Po tym czasie przecedzić nalewkę przez płótno (nada się też filtr do kawy lub kilka wartsw gazy).
  5. Jeżeli robimy nalewkę z pigwowca lub lubimy słodkie alkohole, to należy zagotować odcedzone owoce z syropem zrobionym z 0,5 kg cukru i 0,5 szklanki wody, przecedzić i powstały syrop dolać do nalewki.
  6. Do nalewki wlać wódkę i rozlać do butelek. Odstawić na conajmniej 2 miesiące.

Nalewka pigwowa z whisky

  • 1 kg dojrzałych owoców pigwy
  • syrop: 0,5 kg cukru + szklanka wody
  • sok z jednej cytryny
  • cienko okrojona skórka z umytej i sparzonej cytryny (bez albedo)
  • 5 dag umytych rodzynek
  • 1 l whisky
  1. Owoce umyć i osuszyć, pokroić na ósemki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Zrobić syrop: podgrzewając wodę wsypywać powoli cukier mieszając, zagotować i zszumować. Dodać sok i skórkę z cytryny.
  3. Do gotującego się syropu wkładać partiami pigwę i mieszając gotować na małym ogniu przez 5 minut.
  4. Dodać rodzynki i gotować kolejne 5 minut. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
  5. Przelać do słoja, wlać whisky, dobrze zamknąć i odstawić na miesiąc.
  6. Po tym czasie przefiltrować i rozlać do butelek, które zamknąć i odstawić na conajmniej 3 miesiące.

Nalewka pigwowa Pana Sławka

  • 1 kg dojrzałych pigw
  • 1,5 l wódki 40 %
  • szklanka cukru
  • 4 łyżki płynnego miodu lipowego lub akacjowego
  • 0,5 łyżeczki do herbaty suszonego kotrzenia arcydzięgla (dostępny w sklepach zielarskich)
  • 2 cząstki skórki z pomarańczy bez albedo
  • sok z połówki pomarańczy
  • 50 ml rumu
  1. Owoce umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i drobno pokroić.
  2. Włożyć do słoja i zalać wódką. Odstawić na 2 tygodnie.
  3. Po tym czasie nalewkę zlać do drugiego słoja, zamknąć i odstawić. Pozostałe owoce zasypać cukrem, zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce, codziennie wstrząsając, aż wytworzy się syrop.
  4. Syrop zlać i połączyć z odstawioną nalewką, dodać pozostałe składniki i odstawić na 2 tygodnie.
  5. Alkohol przefiltrować i odstawić do sklarowania. Następnie rozlać do butelek i szczelnie zamknąć.
  6. Odstawić na 3 miesiące do dojrzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *