Przepisy

Papryka w jabłkach bez octu

Ciekawa i nietypowa propozycja na paprykę w jabłkach, znacznie zdrowsza niż papryka w occie. Szczegółowa instrukcja wykonania.

Instrukcja wykonania

  • 1 kg papryki
  • 1 kg jabłek
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku
  • opcjonalnie według smaku kilka gałązek świeżych ziół takich jak: estragon, lubczyk, majeranek
  1. Jabłka umyć, obrać i oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na drobniejsze kawałki.
  2. Włożyć do garnka i rozgotować z pół szklanki wody. Można dodać gałązki świeżych ziół, które przed następnym krokiem należy wyjąć.
  3. Rozgotowane jabłka dobrze rozdrobnić przecierając je przez sito lub za pomocą blendera, doprawić do smaku solą, cukrem i słodką papryką.
  4. Paprykę umyć i oczyścić z nasion, pokroić na połówki lub ćwiartki, układać w wysterylizowanych słoikach i zalewać jabłkowym przecierem.
  5. Słoiki zamknąć i pasteryzować 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *