Przepisy

Papryka marynowana z czosnkiem

Bardzo przyjemna dla oka marynata, wychodzi ok 4 średnich słoików. Nie dość że pięknie wygląda to i świetnie smakuje, nie tylko amatorom czosnku.

  • 0,5 kg papryki zielonej
  • 0,5 kg papryki czerwonej
  • 4 główki czosnku
  • przyprawy: 4 liście laurowe, 4 łyżeczki gorczycy, łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego, łyżeczka ziela angielskiego
  • marynata: 0,5 l wody, 100 ml octu 10%, 8 łyżek cukru, łyżka soli
  1. Paprykę umyć i oczyścić z nasion, pokroić w paski. Czosnek obrać.
  2. Paski papryki układać na przemian kolorami i z czosnkiem w wysterylizowanych słoikach.
  3. Do każdego słoika włożyć po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, gorczycy i po liściu laurowym.
  4. Zrobić marynartę: zagotować wszystkie jej składniki, zmniejszyć ogień i gotować 10 minut.
  5. Gorącą marynatą zalać paprykę, słoiki zamknąć i pasteryzować 25 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *