Przepisy

Papryka marynowana na trzy sposoby

Papryka mięknie pod wpływem ciepła, więc żeby była jędrna i chrupiąca, trzeba ją krótko blanszować, zalewać przestudzoną marynatą i pasteryzować 10 minut nie więcej, a po pasteryzacji słoik w miarę szybko schłodzić.

Papryka kolorowa

  • po jednym strąku czerwonej, żóltej, zielonej i pomarańczowej papryki – oczyszczone z gniazd nasiennych, pokrojone w paski
  • 2 ząbki czosnku
  • pół niedużej cebuli
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • 4 goździki
  • mały baldach kopru – sparzony gorącą wodą
  • olej lub oliwa
  • na zalewę: 1 szklanka octu 10%, 4 szklanki wody, 10 dag cukru, 4 dag soli
  1. Zagotować zalewę i przestudzić.
  2. Paprykę układać w niedużych sterylnych słoikach, przekładając przyprawami.
  3. Zalewać letnią zalewą, na wierzch wlewać łyżeczkę oliwy.
  4. Zamykać słoiki i pasteryzować 10 minut. Odstawić w chłodniejsze miejsce,

Papryka marynowana z miodem

  • kolorowa papryka, oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w paski
  • na zalewę: 2 litry wody, szklanka octu 10%, szklanka cukru, 5 łyżek miodu, 2 łyżki soli, po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu, 3 liście laurowe
  1. Wodę zagotować, paprykę wrzucić na wrzątek i gotować 2 minuty, wyjąć, osączyć i układać w słoikach.
  2. Do wody dodać resztę składników zalewy. Zagotować pod przykryciem i odstawić na 20 minut do przestudzenia.
  3. Paprykę w słoikać zalewać letnią marynatą, zamykać i pasteryzować 10-12 minut.
  4. Po pasteryzacji w miarę szybko schłodzić.

Papryka marynowana

  • 1 kg papryki, oczyszczonej z gniazd nasiennych i pokrojonej w paski
  • 3 ząbki czosnku, pokrojonych na połówki
  • na zalewę: 1 szklanka octu 10%, 6 szklanek wody, 5 goździków, 6 ziaren ziela angielskiego, łyżeczka ziaren gorczycy, szczypta pieprzu
  1. Paprykę zblanszować (wrzucić do wrzątku na maksimum 2 minuy, odcedzić i przelać zimną wodą).
  2. Zalewę zagotować z przyprawami, odstawić do przestudzenia.
  3. Paprykę z czosnkiem układać w wysterylizowanych słoikach, zalewać letnią marynatą.
  4. Zamykać i pasteryzować 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *