Przepisy

Papierówki z rodzynkami

Znalezione w książce „Przetwory z klasztornej spiżarni” i trochę zmodyfikowane. W oryginalnym przepisie jest trochę mniej cukru i rodzynki przed dodaniem do jabłek skrapia się kieliszkiem rumu. Polecam do naleśników.

  • 1 kg dojrzałych i twardych papierówek
  • 1 – 2 garście rodzynków
  • sok z połowy cytryny
  • 50 dag cukru
  1. Obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka pokroić w kostkę, skropić sokiem cytrynowym i zasypać cukrem.
  2. Dodać rodzynki i smażyć na małym ogniu tak długo aż masa się zagęści. Często mieszać.
  3. Gorącą masę przekładać do wysterylizowanych słoików i pasteryzować 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *