Przepisy

Ocet jabłkowy domowy

Jest to przepis na domowy ocet jabłkowy winny, bardzo prosty i bardzo przydatny. Nie tylko jako dodatek do

  • 2 kg kwaśnych jabłek (można zrobić ocet na samych ogryzkach i skórkach)
  • proporcje zalewy: 1 l wody + 1 łyżka cukru
  • kawałek płótna do obwiązania
  1. Jabłka rozdrobnić (nieobrane, z gniazdami nasiennymi).
  2. Włożyć dużego słoja lub butelki i zalać osłodzoną wodą.
  3. Jabłka zalać osłodzoną ciepłą wodą tak aby były całkowicie nią pokryte.
  4. Otwór słoika czy butelki przykryć kawałkiem płótna i obwiązać sznurkiem.
  5. Odstawić na 4 tygodnie w temperaturze pokojowej.
  6. Gotowy ocet przecedzić kilkakrotnie przez parę warstw gazy i przelać do butelek.
  7. Przechowywać w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *