O mnie

Mam misję…

  • Chcę, żeby robienie przetworów wróciło do łask, żeby każdy potrafił zrobić dżem i żeby nikt nie bał się pasteryzacji.
  • Chcę, żeby robienie przetworów dawało Wam satysfakcję i pasję, prócz oczywistych korzyści smakowych czy ekonomicznych.
  • Chcę, żeby wróciła tradycja i żeby wiedza o robieniu przetworów przechodziła na kolejne pokolenia.
  • Chcę, żeby mieszczuchy ruszyły tłumnie na targowiska w poszukiwaniu najlepszych produktów.
  • Chcę, żebyście wiedzieli, że robiąc własne przetwory jesteście pro-ekologiczni.
  • I pragnę któregoś dnia zorganizować festiwal dżemów, konfitur i marynat. I zobaczycie, że kiedyś mi się to uda.

… i dlatego ten blog poświęcam wyłącznie SKARBOM W SŁOIKACH.

Wiem, że ludzie, którzy mają swoje własne źródło owoców i warzyw, być może nie potrzebują wszystkich tych informacji, bo oczywistą dla nich są korzyści robienia przetworów Chcę, żeby spróbowali oni przekonać innych, którzy tego nie wiedzą, do tej idei.