Przepisy

Naliwka zbiorowa NO WASTE

Przepis NO WASTE, czyli ekonomia w kuchni. Stary przepis na nalewkę z początków IXXw. Jak widać moda na NO WASTE istniała juz dawno temu. Pisownia oryginalna.

Spiżarnia wiejska obywatelska czyli Praktyczne przepisy porządnego i należytego, tak utrzymania, jako i urządzenia spiżarni, – pewnych i łatwych sposobów konserwowania wszelkich artykułów żywności, do użytku i wygody człowieka służących, tudzież, dokładne sposoby robienia wszelkich gatunków pekieplejszów, wędlin, salcessonów, octu, marynaty, marmulady, konfitur, jako też rozmaitych nalewek, wódek, likierów, farbowania cukrów i rzeczy innych, zupełność spiżarni stanowiących przez J.Dabkiewicza, Wilno 1838r.

„Od wszystkich naliwek zbieraj do jednej baryłki pozostałość czyli wymoczyny, nalej czystą żytnią wódką, niech dobrze zaszpuntowawszy, stoi przez pół roku nic nie kłócąc; potém zlej do czystego baryłka przez płótno, i będziesz już miał wyborną wódkę, która, im dłużej stoi, tém jest lepsza.”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *