Przepisy

Nalewka z orzechów laskowych z cynamonem i pomarańczą

Przepis na nalewkę o ciekawym niecodziennym smaku. Wyróżnia się nie tylko miłym armomatem, ale również ma właściwości wspomagające układ pokarmowy.

Przepis

  • 1 kg świeżych orzechów laskowych bez łupinek, drobno posiekanych
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wódki

PRZYPRAWY:

  • 5 goździków
  • łyżeczka cynamonu
  • skórka z umytej i sparzonej pomarańczy cienko skrojona bez białego miąższu

SYROP:

  • 250 g cukru + 250 ml wody
  1. Wsypać orzechy do słoja, wlać spirytus i wódkę, dobrze zamknąć i odstawić na miesiąc w słoneczne miejsce. Co parę dni poruszać słojem, mieszając składniki.
  2. Po miesiącu zlać alkohol a orzechy wyrzucić. Alkohol wlać z powrotem do słoja i dodać przyprawy. Dobrze zamknąć i odstawić na tydzień w ciepłe miejsce.
  3. Nalewkę przefiltrować i zrobić syrop: zagotować wodę z cukrem aż syrop stanie się przejrzysty, wyłączyć ogień i zdjąć pianę.
  4. Do gorącego syropu wlać przefiltrowaną nalewkę, jak ostygnie ponownie przefiltrować i rozlać do butelek.
  5. Butelki szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na conajmniej pół roku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *