Przepisy

Nalewka malinowa kijowska

Lucyna Ćwierczakiewiczowa

„W Kijowie zaś wyrabiają rozmaite nalewki owocowe, które piją szklaneczkami, nawet kobiety zamiast wina po obiedzie przy wetach. Jedną z lepszych takich nalewek jest malinowa, i dla tego téj przepis tu podaję.”

Malin jest wbród, urodzaj wielki, super szczyt sezonu. Sok zrobiony, dżem i konfitury też, teraz pora na coś z procentami. Proporcje z oryginalnego przepisu Lucyny Ćwierczakiewiczowej z 1885 r. na gąsior czterogarncowy, czyli 16-sto litrowy.

malina
  • 4 litry malin
  • syrop: 3 kg cukru + 8 l wody
  • 2 litry spirytusu
  1. Maliny przebrać i wsypać do gąsiora.
  2. Zrobić lekki syrop z cukru i wody (do cukru dodać wrzątek i mieszać drewnianą łyżką na małym ogniu nie dopuszczając do zagotowania), ostudzić.
  3. Syropem zalać maliny, dolać spirytus, zamknąć i odstawić na 10 dni w ciepłe miejsce, ale nie na słońcu. Codziennie parę razy wymieszać, potrząsając gąsiorem.
  4. Po 10-12 dniach gdy osad opadnie i płyn będzie klarowny, zlać do butelek, zakorkować i trzymać w chłodzie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *