Przepisy

Mizeria z octem i bez octu

Mizeria na zimę w trzech wersjach, klasycznej, czosnkowej i popieprzonej. Pamiętajcie, że słoiki powinny być wysterylizowane.

Mizeria z kwaskiem

  • 2 kg ogórków, obranych i pokrojonych jak na mizerię
  • szklanka wody
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  1. Ogórki posolić i popieprzyć, zalać rozpuszczonym w wodzie kwaskiem cytrynowym, przykryć i zostawić na godzinę.
  2. Równomiernie rozłożyć do słoików, zalewająć wytworzonym sokiem.
  3. Słoiki zamknąć i pasteryzować: 20 minut słoiki o pojemności 0,5 litra, większe o 5 minut dłużej

Mizeria z czosnkiem i koperkiem bez octu

  • 2 kg ogórków ze skórką, poszatkowanych jak na mizerię
  • 0,5 kg cebuli, pokrojonej w piórka
  • 6 dużych ząbków czosnku, zmiażdżonych
  • łyżka soli
  • łyżka cukru
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pęczek posiekanego koperku
  1. Wszystkie składniki wymieszać, przykryć i odstawić do lodówki na 24 godziny.
  2. Równomiernie rozłożyć do słoików, zalewająć wytworzonym sokiem.
  3. Słoiki zamknąć i pasteryzować: 20 minut słoiki o pojemności 0,5 litra, większe o 5 minut dłużej.

Mizeria z pieprzem

  • 2 kg ogórków, obranych i poszatkowanych
  • 2 duże cebule, pokrojone w piórka
  • 2 łyżki soli
  • pół szklanki octu
  • pół szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • łyżeczka pieprzu
  1. Ogórki wymieszać z cebulą i solą, odstawić przykryte do lodówki na 12 godzin.
  2. Odlać płyn, dodać ocet, cukier, olej i pieprz i dokładnie wymieszać,
  3. Wkładać w słoiki i zamknięte pasteryzować: 20 minut słoiki o pojemności 0,5 litra, większe o 5 minut dłużej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *