Przepisy

Marynowane brzoskwinie

Przepis niecodzienny ale bardzo pyszny, ciekawa propozycja marynaty. Jeżeli brzoskwinie są twarde należy je podgotować w zalewie, jeżeli są miękkie – od razu rozłożyć do słoików. Przepis na 5 dużych słoików.

  • 2 kg świeżych brzoskwiń, obranych ze skórki
  • zalewa-syrop: 4 szklanki cukru, 1 szklanka octu, 1 szklanka wody
  • przyprawy: 2 łyżki goździków, 5 całych kawałków cynamonu
  1. W większym garnku połączyć składniki zalewy i zagotować, gotować 5 minut.
  2. W każdą brzoskwinię włożyć goździk i jeżeli są twarde włożyć do gorącego syropu i gotować do miękkości.
  3. Wyjąć i włożyć do dużych wysterylizowanych słoików.
  4. Zalać brzoskiwnie gorącym syropem, do każdego słoika włożyć jedną korę cynamonową, zamknąć i pasteryzować 10 minut.

Brzoskiwnie obieramy jak pomidory: na chwilę zanurzamy we wrzątku, a potem ostrym nożykiem łatwo zdejmujemy skórkę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *