Przepisy

Marmolada z marchwi

Ciekawa i smaczna propozycja na niecodzienną marmoladę. Przepis nie wymaga pasteryzacji. Połączenie marchewki oraz cytrusów to strzał w dziesiątkę. Cytrusy przed obraniem polecam dobrze umyć i sparzyć wrzątkiem.

  • 1 kg marchewki, obranej i pokrojonej na mniejsze kawałki
  • skórka z 5-ciu pomarańczy i jednej cytryny (bez albedo – białej skórki)
  • miąższ z 5-ciu pomarańczy (dobrze oczyszczony z całej białej skórki i pestek)
  • 1,5 kg cukru
  1. Oczyszczoną skórkę z 5-ciu pomarańczy i jednej cytryny włożyć do garnka razem z marchewką, przykryć wodą i gotować do miękkości. Odlać i ostudzić.
  2. Ugotowaną marchewkę (skórki też) przetrzeć razem z miąższem pomarańczy.
  3. Zalać masę 2 litrami wody i odstawić na dobę.
  4. Następnego dnia gotować masę 3 godziny, po czym wsypać cukier i mieszając gotować aż do zagęstnienia.
  5. Gorącą marmoladę nakładać do wysterylizowanych słoików, zamykać i odstawiać do góry dnem do ostygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *