Przepisy

Malinowa konfitura babuni na przeziębienie

Podkręcona wersja tradycyjnej konfitury malinowej, idealna i skuteczna na przeziębienie.

  • 2 kg malin
  • 200g cukru
  • 2 tabletki aspiryny

Starannie przebrać owoce – wszystkie nadgniłe czy uszkodzone należy wyrzucić, ponieważ konfitura ma minimalną ilość konserwującego cukru. Wsypać maliny na sito i przepłukać przegotowaną wystudzoną wodą. Odsączyć i 1/3 wsypać do rondla z cukrem i podgrzewać pod przykryciem 10 minut. Pod koniec wsypać poukruszoną aspirynę. Wymieszać i jak zacznie wrzeć to zdjąć z ognia i przecedzić. Ponownie doprowadzić do wrzenia, wsypać resztę malin, wymieszać i zdjąć z ognia. Natychmiast nakładać do gorących słoików. Lekko zamknąć i pasteryzować przez 10 minut w 90˚C.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *