Przepisy

Likier malinowy francuzki

Fragment oryginalnego przepisu Lucyny Ćwierczakiewiczowej.

„Wybrane i oczyszczone z ogonków i robaczków, najlepsze jakie można dojrzałe maliny, w ilości na przykład sześciu funtów, rozetrzeć w dużej polewanej misce, gdy zupełnie utarte wsypać 12 funtów miałkiego cukru przesianego, wymieszać to doskonale i zostawić do zmacerowania się przez dwa dni…”
  • 1 kg malin (dojrzałych i przebranych)
  • 1 kg drobnego cukru
  • 1 l spirytusu
  1. Maliny dobrze rozetrzeć w dużej emaliowanej misce, dodać cukier i bardzo dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić na 48 godzin.
  2. Po tym czasie wlać spirytus, dokładnie wymieszać i przecedzić przez gęste sitko.
  3. Wlać do gąsiorka, zamknąć i odstawić na 3 dni do sklarowania.
  4. Przefiltrować przez bibułę filtracyjną i rozlać do butelek. Dobrze zakorkować, odstawić na pół roku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *